-
Przesiewacz do mąki ze stali nierdzewnej Altom Design 9 cm
19,50 zł -
Sitka kuchenne do przesiewania mąki Aneks, 4 szt.
33,20 zł -
Sitka kuchenne do przesiewania mąki Altom Design, 3 szt.
34,20 zł -
Cedzak / durszlak kuchenny okrągły plastikowy Keeeper Fabienne kremowy 26 cm
9,99 zł -
Cedzak / durszlak kuchenny okrągły plastikowy Keeeper Fabienne błękitny 26 cm
9,99 zł -
Cedzak / durszlak kuchenny okrągły plastikowy Keeeper Fabienne szary 26 cm
9,99 zł -
Sitko kuchenne do przesiewania mąki Altom Design 16 cm
15,99 zł -
Sitko kuchenne do przesiewania mąki Altom Design 12 cm
11,99 zł -
Sitko kuchenne do przesiewania mąki Altom Design 8 cm
7,99 zł -
Cedzak / durszlak plastikowy okrągły Sagad Weekend 24 cm niebieski
10,40 zł -
Cedzak / durszlak plastikowy okrągły Sagad Weekend 24 cm różowy
10,40 zł -
Cedzak / durszlak plastikowy okrągły Sagad Weekend 24 cm turkus
10,40 zł -
Cedzak / durszlak plastikowy okrągły Sagad Weekend 24 cm biały
10,40 zł -
Cedzak / durszlak plastikowy okrągły Sagad Weekend 24 cm zielony
10,40 zł -
Cedzak / durszlak sitko kuchenne okrągłe z rączką / uchwytem Keeeper Fabio 24 cm, szare
9,99 zł -
Cedzak / durszlak sitko kuchenne plastikowe okrągłe z rączką / uchwytem Keeeper Fabio 24 cm, błekitne
9,99 zł -
Wirówka / suszarka do sałaty i kapusty MTM 26 cm
26,50 zł -
Sitko kuchenne do przesiewania mąki Aneks 20 cm
11,90 zł -
Sitko kuchenne do przesiewania mąki Aneks 14 cm
8,19 zł -
Sitko kuchenne do przesiewania mąki Aneks 16 cm
9,29 zł -
Sitko kuchenne do przesiewania mąki Aneks 10 cm
5,59 zł -
Sitko kuchenne do przesiewania mąki Aneks 26 cm
18,90 zł -
Sitko kuchenne do przesiewania mąki Aneks 23 cm
14,50 zł -
Sitko kuchenne do przesiewania mąki Primpol 8 cm
2,90 zł
Sprawdź również: Naczynia emaliowane Garnki emaliowane Chlebaki plastikowe Miseczki z przykrywką Miseczki do dipów Słoiki do wekowania Miski do wyrabiania ciasta Komplety noży
Cedzak – szerokie zastosowanie w kuchni
Wiele przyborów użytkowanych w codziennych pracach kuchennych ułatwia nam gotowanie. Trudno sobie wyobrazić przygotowywanie włoskich potraw bez praski do czosnku czy obieranie warzyw bez solidnej obieraczki. Oczywiście nie wszystko, co jest przez nas używane, mieści się w kategorii gadżetów. Istnieje wiele przedmiotów wykorzystywanych jeszcze przez nasze babcie, które jednak dzisiaj doczekały się uwspółcześnionej formy. Jednym z takich rzeczy jest cedzak. Służy on do wielu zadań. Najczęściej sięgamy po niego, kiedy chcemy odcedzić (stąd nazwa) makaron, ryż, kaszę czy ziemniaki.
To także doskonałe rozwiązanie podczas płukania owoców czy warzyw. Niezbędny podczas odsączania czy filtrowania jedzenia – zwłaszcza kiedy zależy nam na oddzieleniu substancji stałych od płynnych – np. podczas wyciągania kukurydzy czy ananasa z puszki. Wiele czynności towarzyszących gotowaniu jest dla nas balonie prosta właśnie dzięki temu, że mamy szansę sięgnąć po ułatwienia w postaci naczyń czy przyborów dostosowanych do ułatwienia podstawowych czynności. Durszlak jest doskonałym przykładem takiego rozwiązania. Warto jednak zadbać o to, aby przybory, po które sięgamy codziennie były wysokiej jakości.
Durszlak – niezmienny od lat?
Chociaż sitka kuchenne wydają się względnie nowym „wynalazkiem”, to towarzyszą kucharzom od starożytności. Już mezopotamscy pasterze używali podobnych naczyń do produkcji sera. Oczywiście cedzak przeszedł ewolucję od tamtych czasów. Założenie jest jednak takie samo – oddzielanie żywności w formie stałej od cieczy. Pierwsze naczynia tego rodzaju miały prymitywną formę glinianego garnka z otworami. Skąd to dzisiaj wiemy? Dzięki odkryciom archeologów i badaniom etnografów. Warto zatem wiedzieć, że wykorzystywane przez nas dzisiaj kuchenne narzędzia mają długą tradycję – co tylko demonstruje, jak długo utrzymują się pewne przyzwyczajenia i tradycje towarzyszące przygotowywaniu posiłków.
Sitko kuchenne a przesiewacz do mąki
Współcześnie jednak durszlak przybiera wiele form – niektóre są mniej ortodoksyjne od innych. Dobrym przykładem może być tutaj przesiewacz do mąki. Narzędzie to nie do końca wpisuje się w kontekst cedzaka, ponieważ ma znacznie węższe zastosowanie. Sposób użytkowania jest jednak podobny. Przesiewacz do mąki to niezbędnik każdego domowego piekarza.
Chcąc zaserwować domownikom czy gościom pyszne wypieki, musimy zadbać o najdrobniejszy detal podczas przygotowywania deseru. Pieczenie jest znacznie trudniejsze od standardowego gotowania. Podczas robienia obiadu zawsze możemy uratować danie, jeśli zrobimy coś niepożądanego. W przypadku pieczenia nie ma odwrotu. Właśnie dlatego warto stawiać na sprawdzone opcje.
Przesiewacz jest idealnym sposobem na zwiększenie puszystości ciasta dzięki napowietrzaniu mąki. Narzędzie to powinno znaleźć się więc na wyposażeniu każdego entuzjasty domowych wypieków.
Niezależnie od tego, czy dopiero stawiamy swoje pierwsze kroki na tym niełatwym polu, czy mamy już całkiem dużo doświadczenia w serwowaniu pysznych deserów. Chociaż taki przesiewacz to nie tradycyjne sitko kuchenne, ale w pewien sposób pełni podobną funkcję.
Durszlak a sitko kuchenne
W kwestii przyborów kuchennych służących do oddzielania substancji stałych od płynnych sitka kuchenne oraz durszlaki mają nieco inne zastosowanie. I chociaż niekiedy zamiennie używa się tych nazw, warto pamiętać, że są to trochę innego typu akcesoria. Przede wszystkim sitko kuchenne nie jest naczyniem w takim sensie, w jakim np. cedzaki.
Są one też w wielu przypadkach znacznie mniejsze i raczej nie przydadzą nam się w sytuacji odcedzania makaronu czy ryżu.
Natomiast świetnie sprawdzają się, kiedy chcemy przesiać sypkie składniki, zatrzymując grudki. Sitko ma znacznie mniejsze oczka, więc przepuszcza mniejsze drobiny. Często zatem wykorzystywane jest do przesiewania mąki czy cukru pudru. Osoby lubiące picie ziół czy liściastych herbat często też korzystają z podobnych rozwiązań podczas parzenia swoich ulubionych naparów.
Natomiast klasyczny cedzak do makaronu najczęściej wykonany jest z plastiku lub blachy. Niektóre przypominają po prostu miskę z otworami, inne natomiast – stylizowany kociołek z dziurkami. Taki produkt możemy dopasować do naszych indywidualnych przekonań estetycznych. Wszystko zależy oczywiście od tego, w jakim fasonie utrzymane jest nasze kuchenne wnętrze i czy dbamy o to, aby każdy element wyposażenia nawiązywał do przyjętej stylistyki.
Warto oczywiście mieć w szafce i większy cedzak, i sitko służące do kakao czy właśnie cukru pudru. Nasze potrzeby w zakresie posiadania określonych rozwiązań kuchennych są bezpośrednio związane z tym, co i jak często gotujemy. Jeśli jednak lubimy domowe wypieki oraz próbowanie nowych smaków w zaciszu własnych czterech kątów, to sprawa jest jasna. Im więcej przyborów mamy, tym łatwiej i sprawniej przebiegają wszystkie kuchenne czynności. Warto zatem sięgać po rozwiązania, bez których gotowanie i pieczenie ma znacznie większy poziom trudności.
Pamiętajmy zatem, że pomiędzy sitkiem a cedzakiem jest spora różnica. I chociaż możemy natrafić na takie określenia, jak sitko do makaronu, to warto mieć na uwadze, że jest to pewien skrót myślowy. Do oddzielania większych porcji makaronu, kaszy czy ryżu raczej sięga się po durszlak.
Cedzaki a zdrowe odżywianie
Coraz częściej podejmuje się społeczne rozmowy na temat konieczności zdrowego odżywiania. Taka dieta jest oczywiście bogata w liczne owoce oraz warzywa. A te należy odpowiednio umyć oraz przygotować. Durszlak nadaje się idealnie do przeprowadzania takiego rodzaju czynności. Podobnie zresztą jest z gotowaniem warzyw. Jeśli przeprowadzamy obróbkę termiczną bezpośrednio w gotującej się wodzie, to cedzak pozwoli nam łatwo odcedzić żywność.
Rola pełnowartościowych składników odżywczych w naszej diecie jest niezwykle ważna. Świadomość na temat odpowiednich nawyków żywieniowych nieustannie rośnie, warto więc przygotować swoją kuchnię na określone czynności. Właśnie dlatego warto sięgać po durszlaki, dzięki którym oddzielanie jedzenia od wody będzie trwało zaledwie kilka sekund.