Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

7 produkt(ów)

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

7 produkt(ów)

Sprawdź również: Torby na zakupy Nożyczki Blachy do ciasta Złote wypieki Naczynia żaroodporne Kokilki i ramekiny do zapiekania Szynkowary Naczynia z podgrzewaczem Cedzaki Młynki

Prostsze pieczenie z termometrem kuchennym

Wiele osób przygotowując posiłki, gotuje z pamięci i nie zwraca uwagi na to, co jest napisane w przepisie. Intuicja kulinarna w wielu przypadkach się sprawdza, ale istnieją także dania, w których trzeba być bardzo precyzyjnym. W zachowaniu odpowiednich proporcji pomaga miarka lub waga kuchenna, a dla utrzymania właściwej temperatury mięsa czy innego dania wsparciem może okazać się termometr kuchenny. Niektórzy błędnie uważają, że takie akcesoria kuchenne są przeznaczone dla profesjonalistów lub dla osób bardziej doświadczonych w kuchni. W rzeczywistości taki termometr do piekarnika może znacząco ułatwić codzienne przygotowywanie posiłków. Poniżej przybliżamy charakterystykę tego urządzenia, a także przedstawiamy naszą ofertę.

Zalety używania termometru kuchennego

Podczas gotowania, smażenia i pieczenia termometry kuchenne są niezwykle pomocne. Temperatura wewnątrz piekarnika nie zawsze będzie całkowicie zgodna z wybranym ustawieniem na pokrętle. Nieszczelne urządzenie lub częste otwieranie drzwi piekarnika mogą obniżać temperaturę jego pracy.

Dodatkowo dzięki takim termometrom można uniknąć niedopieczenia lub przesuszenia mięsa. Urządzenie to umożliwia bowiem szczegółowy pomiar – w zależności od modelu termometru zakres temperatur może wynosić nawet od -50 do 300˚C. Pilnowanie właściwej temperatury jest niezwykle ważne przy przygotowywaniu dużych porcji mięsa, np. całego kurczaka. Jej zbyt niska wartość może skutkować przeniesieniem do organizmu bakterii z pożywienia i dolegliwościami bólowymi.

Natomiast w przypadku przygotowywania steków taki termometr do mięsa pomoże uzyskać pożądany stopień wysmażenia. Termometr kuchenny może być także wykorzystany podczas przygotowywania ciasta, gdy konkretny składnik powinien być dodany w odpowiedniej temperaturze.

Jak korzystać z termometru do piekarnika?

Zastanawiasz się, w jaki sposób używać termometru do mięsa? Termometry wyposażone są w stalowy szpikulec, który należy umieścić w mięsie. Ostre zakończenie powinno zostać wbite w środek drobiu czy wołowiny, a najlepiej w ich najgrubszą część. Ważne jest, aby urządzenie nie trafiło na kość. Przed użyciem termometru warto sprawdzić, czy odpowiednio mierzy temperaturę – np. wsadzając go do wrzącej wody wynoszącej 100°C.

Bardzo ważne jest to, aby część termometru, która ma zostać umieszczona w mięsie, była wykonana z trwałego materiału. Najlepszym rozwiązaniem jest tu stal nierdzewna – łatwa w czyszczeniu oraz wytrzymała. Warto także zwracać uwagę na to, aby tarcza termometru do piekarnika była czytelna i nie sprawiała trudności przy sprawdzaniu temperatury.

Termometry kuchenne w ofercie sklepu Pięknowdomu.pl

W asortymencie sklepu Pięknowdomu.pl znajdują się różne rodzaje termometrów kuchennych: termometr bimetaliczny, termometr cyfrowy oraz termometr ze szpikulcem do natychmiastowego odczytu. Producenci, którzy odpowiadają za ich produkcję, to: Browin i Altom Desing.

Termometr bimetaliczny swoim wyglądem przypomina stoper. Jest wodoodporny i pomaga kontrolować temperaturę żywności – potrzebuje do tego około 2 minut. To stosunkowo długi czas, ale pomiar jest dzięki temu bardzo dokładny.

Termometr elektroniczny jest bardzo popularnym sposobem na sprawdzenie temperatury przygotowywanego posiłku. Ta wersja będzie świetnym zakupem nie tylko dla miłośników gotowania, ale także dla tych, którzy lubią posiadać elektroniczne gadżety. Pomiar temperatury wykonywany jest dość szybko – krócej niż w przypadku termometru bimetalicznego. Należy pamiętać, że ten rodzaj termometru nie jest przeznaczony do pozostawienia go w pracującym piekarniku.

Analogowy termometr ze szpikulcem do natychmiastowego odczytu jest wygodny w użyciu ze względu na to, że na swojej tarczy posiada grafiki zwierząt umieszczone przy konkretnych temperaturach. Dzięki takiemu termometrowi do piekarnika można łatwo sprawdzić, czy osiągnięta temperatura jest właściwa dla przygotowywanego rodzaju mięsa.

Oprócz termometrów do mięsa w tej kategorii znajdziesz także termometr do lodówki czy zamrażarki.  Są one ważne, jeżeli zależy Ci na utrzymaniu kontroli nad temperaturą w chłodziarce. Co więcej są one pomocne, gdy przechowujesz produkty, które wymagają specjalnego traktowania. Termometr kuchenny do lodówki marki Browin został wyprodukowany z materiałów o wysokiej jakości i z uwzględnieniem najmniejszych szczegółów – technicznych i wizualnych.

Zadbaj o odpowiednią temperaturę przechowywanych lub przygotowywanych posiłków i ciesz się pysznym jedzeniem z pomocą termometrów kuchennych z naszego asortymentu.