Sprawdź również: Szklanki do drinków Akcesoria do drinków Lampki do szampana Karafki i dzbanki Festiwal szkła Zestawy kieliszków Edwanex Komplety szklanek Kufle i pokale do piwa
Kieliszki do koniaku lub brandy są zazwyczaj nieduże i mają kształt tulipana, bywają nazywane po prostu "koniakówkami". Pozwalają wydobyć z koniaku wszystko to, co najlepsze w jego aromacie i smaku.
Koniak uznawany jest za alkohol bardziej szlachetny i wyższej jakości. To destylowane, wysokoprocentowe wino, także owocowe - nazwa "koniak" zarezerwowana jest wyłącznie dla trunków, pochodzących z francuskiego regionu miasta Cognac. Ten "oryginalny" wytwarzany jest z białych winogron, a potem leżakowany - podobnie jak whisky - w drewnianych beczkach.
Trunki wytwarzane podobnym sposobem i w innych regionach i krajach znamy pod ogólną nazwą "brandy". Koniak i brandy degustujemy w specjalnych kieliszkach do koniaku - niewielkich objętościowo, ale z w miarę szeroką, zwężoną ku górze czaszą, tak aby koniak uwalniał przy degustacji swój aromat. Pijemy z kieliszka małymi porcjami, delektując się i smakiem, i aromatem.
Koniak i brandy podawany w kieliszkach powinien mieć temperaturę pokojową - nie mrozimy go, choć niektórzy koneserzy uważają, że powinno się go nieco ogrzać, np. pocierając kieliszek do koniaku w rękach. Dzięki specjalnemu kształtowi, kieliszki do koniaku i brandy potrafią uwolnić z tego szlachetnego trunku wszystkie smaki i aromaty.