Kieliszki do koniaku i brandy

Kieliszki do koniaku lub brandy są zazwyczaj nieduże i mają kształt tulipana, bywają nazywane po prostu "koniakówkami". Pozwalają wydobyć z koniaku wszystko to, co najlepsze w jego aromacie i smaku.

Koniak uznawany jest za alkohol bardziej szlachetny i wyższej jakości. To destylowane, wysokoprocentowe wino, także owocowe - nazwa "koniak" zarezerwowana jest wyłącznie dla trunków, pochodzących z francuskiego regionu miasta Cognac. Ten "oryginalny" wytwarzany jest z białych winogron, a potem leżakowany - podobnie jak whisky - w drewnianych beczkach.

Trunki wytwarzane podobnym sposobem i w innych regionach i krajach znamy pod ogólną nazwą "brandy". Koniak i brandy degustujemy w specjalnych kieliszkach do koniaku - niewielkich objętościowo, ale z w miarę szeroką, zwężoną ku górze czaszą, tak aby koniak uwalniał przy degustacji swój aromat. Pijemy z kieliszka małymi porcjami, delektując się i smakiem, i aromatem.

Koniak i brandy podawany w kieliszkach powinien mieć temperaturę pokojową - nie mrozimy go, choć niektórzy koneserzy uważają, że powinno się go nieco ogrzać, np. pocierając kieliszek do koniaku w rękach. Dzięki specjalnemu kształtowi, kieliszki do koniaku i brandy potrafią uwolnić z tego szlachetnego trunku wszystkie smaki i aromaty.

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

1 produkt(ów)

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

1 produkt(ów)

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!