Dziś można gotować smacznie i zdrowo, w taki sposób, aby nawet alergicy mogli cieszyć się smakiem i aromatem tradycyjnych potraw. Emalia to powłoka szklista, więc wszystkie zalety garnków emaliowanych wynikają z właściwości szkła. Szkło jest bardzo gładkie, więc uniemożliwia gromadzenie i namnażanie się bakterii. Jest szczelne, zabezpiecza przed uwalnianiem się substancji szkodliwych i uczulających, niezależnie od temperatury. Powłoka garnków emaliowanych jest kwasoodporna i nie wchodzi w reakcje z substancjami odżywczymi, nie pochłania też zapachów. W garnkach emaliowanych można przechowywać kwaśne potrawy bez konieczności przekładania ich do innych naczyń.
Kochamy polne kwiaty za ich wdzięk, subtelną urodę i za wiosenno-letnie łąki, których są ozdobą. Porozrzucane jak kolorowe koraliki w trawie lub zbożu, otwierają swoje pąki do słońca i cieszą oczy ferią barw i różnorodnością kształtów maleńkich płatków, upajając symfonią zapachów. Wśród nich mrugają do nas, jak błękitne oczy, modre główki chabrów.
Chabry w towarzystwie dzwonków, rumianków i mniszków zdobią garnki emaliowane marki Silesia Rybnik.
- dzięki powłoce szklistej, garnki emaliowane są bardzo higieniczne,.
- nie zawierają niklu, więc są zupełnie bezpieczne dla alergików,
- nadają się na wszystkie rodzaje kuchenek,
- nie wchodzą w reakcję z kwasami ani innymi substancjami odżywczymi, więc można w nich bezpiecznie gotować i przechowywać wszelkie rodzaje potraw,
- dzięki specjalnej konstrukcji, równomiernie odprowadzają ciepło zmniejszając ryzyko przypalania potraw,
- łatwo utrzymać je w czystości, można je myć w zmywarce, do czyszczenia można też bez przeszkód używać substancji naturalnych, takich jak kwasek cytrynowy, ocet czy soda,
- garnki z kwiatowym motywem wprowadzą do kuchni wiosenno-letni klimat